Bezpečnost potravin

Trvanlivost vajec vařených ve skořápce natvrdo

Vydáno: 15. 5. 2002
Autor:

doporučení švýcarského úřadu pro veřejné zdraví - BAG, delší trvanlivost vařených nezchlazených vajec

Švýcarský federální úřad pro veřejné zdraví BAG zveřejnil doporučení ohledně způsobu přípravy a uchovávání vařených vajec. Pro praxi v domácnostech i v restauracích doporučuje:
– použít k vaření natvrdo vejce stará 7 až 14 dní,
– vybrat pokud možno vejce s hladkou skořápkou,
– vařit vejce podle jejich velikosti a počáteční teploty 10 až 12 minut,
– uchovávat vařená vejce po prudkém ochlazení při chladírenské teplotě (5 ºC) jeden až dva týdny, při teplotě místnosti (22 ºC) dva až tři dny a v případě, že nebyly prudce ochlazeny až jeden měsíc při pokojové teplotě.
Lebensm. Technol: 2002, č. 4, s. 120