Bezpečnost potravin

Trend nízkosacharidových potravin pokračuje v nízkosacharidových bramborách

Vydáno: 4. 6. 2004
Autor:

Odrůda brambor vyšlechtěná výzkumníky z USA ve spolupráci s nizozemskou semenářskou společností je údajně tak chudá na sacharidy, že se bez problémů může stát součástí Atkinsonovy nízkosacharidové diety.

Strávníci, kteří brambory odvrhli jako potravinový zdroj bohatý na rychle stravitelné sacharidy, se jich již nebudou muset odříkat. Nová odrůda brambor vyšlechtěná na Florida University v USA ve spolupráci s nizozemskou semenářskou společností HZPC údajně obsahuje o 33 % méně sacharidů než brambory normální. Šlechtitelská práce trvala několik let. Nová odrůda je výsledkem křížení, nikoliv genetické manipulace.
Nová odrůda zatím nemá oficiální název. Někteří ji nazývají „Spud-u-Lite“, jiní ji říkají „Slim-fries“ (štíhlé hranolky). Vzhledově se podobá normálním bramborům – je žlutomasá, lojová, s hladkou tenkou slupkou.
Šlechtitelé udávají, že nová odrůda obsahuje méně sacharidů, protože hmota hlíz je řidčí než u konvenčních brambor. Skutečnost, že dozrává rychleji než normální brambory, také přispívá k udržení nižší koncentrace sacharidů. Pokud vše půjde podle plánu, budou si moci spotřebitelé koupit tyto nízkosacharidové brambory již začátkem příštího roku.

http://www.medicalnewstoday.com/index.php?newsid=8880