Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Trehalóza pro snížení rizika vývoje metabolického syndromu do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Trehalóza pro snížení rizika vývoje metabolického syndromu

Vydáno: 28.3.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Výzkum japonské společnosti Hayashibara odhalil význam trehalózy pro prevenci hypertrofie viscerálních tukových buněk a inzulinové rezistence.

Trehalóza je přírodní sacharid sestávající ze dvou molekul glukózy. Je obsažen v houbách, mořských řasách hijiki, krevetách, enzymech a potravinách na bázi enzymů.

Mezi známé funkční vlastnosti trehalózy patří

-         inhibice retrogradace škrobu,
-         inhibice denaturace bílkovin,
-         příspěvek k odolnosti vůči nízkým teplotám,
-         zachování čerstvosti zeleniny,
-         regulace absorpce vody,
-         ochrana barvy.

Trehalóza byla tradičně vyráběna z kultivovaných kvasinek, což bylo nákladné. V r. 1994 vyvinula japonská výzkumná společnost Hayashibara enzymatický proces (pomocí maltooligosyltrehalózo-syntázy) z bramborového a kukuřičného škrobu. Na konci procesu je z glukózových jednotek vytvořena trehalóza. Touto metodou se stokrát snížily náklady a došlo k obrovskému rozvoji využívání trehalózy ve farmacii, v kosmetice a v potravinách.

Dalším výzkumem bylo zjištěno, že trehalóza je schopna přispívat k prevenci vzniku metabolického syndromu. Při pokusu s myšmi krmenými vysokotučnou stravou kombinovanou s nápoji slazenými různými typy sacharidů se potvrdilo, že trehalóza na rozdíl od ostatních sladidel snižuje hypertrofii viscerálních (břisních) tukových buněk. Zároveň působí preventivně proti vývoji inzulinové rezistence (nižší index HOMA-IR než při použití jiných sladidel nevo samotné vody), takže inzulin pracuje kontinuálně i když v malém množství.

Food Bussiness News, 6, 2010, č. 21, s. 30-31

Předcházející informace:

Trehalóza (2006)
Evropská licence pro trehalózu (2004)
Žádosti o uznání jako "potravina nového typu" (2002)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018