Transizomery mastných kyselin v potravinách
Vydáno: 22. 4. 2007
Autor: pospisilova
Revidované stanovisko IFST (z března 2007) k obsahu transizomerů mastných kyselin v potravinách.
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v listopadu 2004 stanovisko k problematice transizomerů mastných kyselin (TMK). V březnu 2007 toto stanovisko revidoval a aktualizoval (viz příloha). Ve svém novém stanovisku IFST uvádí:
TMK stejně jako nasycené mastné kyseliny zvyšují hladiny LDL (neboli “špatného”) cholesterolu v krvi, čímž zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce (CHD). Ačkoliv neexistuje žádný důkaz rizika při současných úrovních spotřeby potravin ve Velké Británii a při sníženém příjmu energie z tuku, včetně z nasycených mastných kyselin, IFST podporuje doporučení WHO a následná doporučení Úřadu pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a úřadů ostatních zemích, aby výrobci snížili koncentrace TMK pocházející z hydrogenace a uvádí pokrok, který průmysl učinil v tomto směru. Spotřeba se ve Velké Británii snížila.
Ačkoliv toto stanovisko staví na současné úrovni poznatků, vědci musí reagovat na aktuální poznatky a jsou si vědomi toho, že další výzkum přinese nové informace a poznatky, které mohou vést k dalším revidovaným závěrům. IFST pokračuje v podpoře kontinuálního výzkumu v této oblasti.
Které potraviny přispívají k největšímu příjmu TMK? – viz tabulka, ve které je přehled o příjmu TMK z různých zdrojů (zdroj: studie TRANSFAIR).
Potravina
|
Podíl na celkovém příjmu TMK (%)
|
Zdroj TMK
|
Mléko a sýr
|
18,8
|
Přirozené
|
Máslo
|
5,9
|
Přirozené
|
Vejce
|
0,9
|
Přirozené
|
Maso a masné výrobky
|
10,3
|
Přirozené
|
Oleje a tuky
|
35,5
|
Hlavně z hydrogenace
|
Biskvity a sušenky
|
16,5
|
Hlavně z hydrogenace
|
Slané pečivo
|
3,5
|
Hlavně z hydrogenace
|
Chipsy, smažené hranolky
|
4,5
|
Hlavně z hydrogenace
|
Ostatní
|
4,1
|
Hlavně z hydrogenace
|
Celkem
|
100,0
|
|
Podrobnou analýzou více než 200 potravin se zjistilo, že obsah TMK se může v rámci jedné výrobkové kategorie značně měnit a to v závislosti na oleji nebo tuku použitém pro výrobu potravin nebo pro přípravu pokrmů.
Příloha: TMK – informační stanovisko IFST
Zdroj: IFST
Pozn.: Informace o vzniku a obsahu transizomerů mastných kyselin v potravinách (v češtině) byly publikovány v časopise Výživa a potraviny 59, 2004, č. 6, s. 144–146.