Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 9. 3. 2006

Vydáno: 14. 3. 2006
Autor:

Potravinářská inspekce má unikátní přístroj na odhalování falšovaných potravin . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vybavila své laboratorní pracoviště v Brně unikátním zařízením na odhalování falšovaných potravin. Zařízení SNIF-NMR a IRMS (Site-specific Natural Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance and Isotope Ratio Mass Spectroscopy) umožňuje prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance sledovat distribuci izotopů na různých místech molekul obsažených v potravinách. Tato metoda umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček.

Potraviny jsou falšovány především tím, že jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než ve skutečnosti jsou.

Více informací viz. příloha : TZ-fals.potravin,pristroj.pdf [pdf ; 142470 bytů]