Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 4. 9. 2007

Vydáno: 4. 9. 2007
Autor: pospisilova

V kukuřičných chipsech byly zjištěny nadlimitní mykotoxiny. Zpráva tiskového mluvčího Mgr. I. Klemeše

Státní zemědělská a potravinářská inspekce,Květná 15,603 00 Brno

tel.: +420 542 426 633, fax: +420 542 426 645, e-mail: ivo.klemes@szpi.gov.cz, www.szpi.gov.cz

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila společnosti LIDL Česká republika stáhnout z prodeje kukuřičné chipsy EL TEQUITO – TORTILLA CHIPS NACHO CHEESE v balení 300g, s datem minimální trvanlivosti do 1. 6. 2008 (číslo šarže B5102270). Podle hlášení, které inspekce přijala Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva z Evropské komise bylo v této potravině vyrobené v Belgii prokázáno překročení povolených limitů na obsah mykotoxinů.

 

SZPI současně pozastavila uvádění do oběhu výrobku EL TEQUITO – TORTILLA CHIPS NATURAL (SALTED) v balení 300g s datem minimální trvanlivosti do 1. 6. 2008, a to do doby, než bude laboratorně prokázáno, že je  zdravotně nezávadný.

 

Mykotoxiny jsou produkty plísní a patří mezi významné přírodní toxiny, které se mohou vyskytovat v potravinách.

 

Zpracoval: Mgr. Ivo Klemeš, vedoucí oddělení komunikace SZPI

 

V Brně 4. 9.  2007