Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 31. 8. 2005

Vydáno: 1. 9. 2005
Autor:

Některé druhy proslazeného ovoce obsahují více přídatných látek než je povoleno . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se během posledních týdnů zaměřila na kontrolu obsahu přídatných látek (aditiv, tzv. éček) v některých druzích sušeného a proslazeného ovoce. Podle zkušeností z minulých let se zaměřila především na obsah oxidu siřičitého, kyseliny benzoové, kyseliny sorbové a syntetických barviv. Jejich použití a povolené množství je určeno příslušnou vyhláškou. Pokud se prokáže, že jsou v potravinách obsažena nepovolená aditiva nebo jejich obsah je vyšší než povolený limit, jsou takové potraviny považovány za zdravotně závadné. Podle vyhlášky na označování potravin je také povinností výrobců uvést všechny použité přídatné látky na obale.
Více informací: 
TZ-proslazovane_ovoce.pdf [pdf ; 135965 bytů]