Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 23. 7. 2007

Vydáno: 23. 7. 2007
Autor: pospisilova

Svopex food Paskov a Gurmán Klub mohly obnovit výrobu lahůdek. Zpráva tiskového mluvčího Mgr. I. Klemeše

Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00 Brno
tel.: +420 542 426 633, fax: +420 542 426 645, e-mail: ivo.klemes@szpi.gov.cz, www.szpi.gov.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uvolnila 20. 7. zákaz výroby lahůdek v provozovně v Papírenské ulici v Paskově patřící firmě Svopex food. Společnost provedla celkovou sanitaci provozu a splnila i veškerá další opatření, které ji uložila inspekce. Předložila také doklad o rozborech z akreditované laboratoře vzorků nově vyrobeného Pařížského salátu a Vajíčkového speciálu. Také výsledky vzorků odebraných inspekcí byly vyhovující. Výsledky potvrdily odstranění závadného stavu.

Právě tyto dvě potraviny byly příčinou, že SZPI zastavila 17. 7. v provozovně výrobu, neboť obsahovaly bakterii Listoria monocytogenes.

Také středočeská firma Gurmán Klub může opět vyrábět lahůdkářské pomazánky v provoze v Kamených Žehrovicích, a to od 23. července dvanácti hodin. SZPI uvolnila zákaz výroby pomazánek, který pro provoz uložila 17. července poté, co laboratorními rozbory zjistila v rybí pomazánce přítomnost Listeria monocytogenes. Fima Gurmán Klub  splnila opatření k odstranění závadného stavu.

Ivo Klemeš, tiskový mluvčí SZPI