Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 21. 12.2005

Vydáno: 21. 12. 2005
Autor:

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat …ořechy . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat …ořechy

Vánoce jsou obdobím nejrůznějších ořechů, které odborníci řadí do skupiny suchých skořápkových plodů. Patří mezi ně vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, píniové oříšky nebo oříšky kešu. Specifickým druhem jsou arašídy, plody podzemnice olejné.

Ořechy jsou vynikající zásobárnou energie, některých růstových látek i minerálů, obsahují rostlinné oleje složené především z nenasycených mastných kyselin i některé vitamíny především skupiny B.

Některé z výhod mají však i negativní stránku – vysoký obsah olejů s sebou nese  riziko kažení ořechů – žluknutí. Je velmi obtížné  mu zcela zabránit, proto bychom měli buď ještě v obchodě nebo doma hned po zakoupení zkontrolovat aroma ořechů. Zatuchlá vůně svědčí o nekvalitních plodech, které je lépe vůbec nekupovat nebo reklamovat. Žluknutí ořechů sice zpomaluje nižší teplota, ale lépe je kupovat najednou menší množství ořechů, které jsme schopni rychle spotřebovat.

Ořechy jsou poměrně často napadány nejrůznějšími škůdci, snad nejčastěji jsou postiženy jedlé kaštany, které snadno červaví. Samozřejmě ani takové plody se nesmějí prodávat. Kaštany se občas prodávají naklíčené nebo s příliš vlhkým povrchem, kde mohou snadno vznikat plísně. Obojí je samozřejmě také nepřípustné.Je proto dobré si kaštany při nákupu bedlivě prohlédnout a podezřelé plody raději nekupovat.

Jakékoli ořechy napadané plísní, jsou pro naše zdraví nebezpečné, protože mohou produkovat karcinogenní látky aflatoxiny.  Ty se naštěstí tvoří pouze při vyšších teplotách, zpravidla nad 25 °C. Při troše smůly si sice můžeme aflatoxin „vyrobit“ i doma, ale pokud ořechy uložíme například v chladničce, je riziko mizivé. Ovšem už při nákupu ořechů je dobré si bedlivě všímat, zda ořechy nejsou viditelně napadeny plísní a takové ořechy zásadně nekupovat a nekonzumovat. Vzhledem k velmi přísné kontrole je však jen malá pravděpodobnost, že se takové ořechy dostanou do obchodů, protože Potravinářská inspekce odebírá jejich vzorky pro laboratorní posouzení ještě předtím, než jsou propuštěny do oběhu.

 

Více podrobností najdete na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz.

 

 

 

Daniela Kolejková                                                             V Brně,21.prosince 2005

tisková mluvčí