Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 21. 9. 2007

Vydáno: 21. 9. 2007
Autor: pospisilova

Zoohygiena je víc než půl zdraví.  Zpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna

STÁTNÍ  VETERINÁRNÍ  SPRÁVA ČESKÉ  REPUBLIKY

Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154,  fax: 227 010 190,

e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.

 

Tvrzení, že dodržování čistoty, neboli hygieny je podmínkou pro nešíření nejrůznějších nemocí je považováno za samozřejmé. Pokud jde ale o dodržování hygieny v chovech hospodářských, ale i zájmových zvířat, neboli zoohygieny už tak samozřejmé není.

 

To až vypukne nějaká nebezpečná životy zvířat ohrožující nákaza, uvědomí si mnozí, že na dodržování veterinárních předpisů a zásad zoohygieny něco je. Po letošních zkušenostech s ptačí chřipkou si již chovatelé lépe uvědomují, že zákazy vstupu „nepovolaným osobám“ a důraz na kontrolu všeho, s čím se zvířata dostávají do styku, má smysl.

 

Po problémech s listeriemi při výrobě potravin živočišného původu si sami výrobci zpřísnili vnitřní kontroly správné hygienické praxe a i používání tzv. hygienických smyček apod.

 

Státní veterinární správa ČR se na kontroly postupů správné hygienické praxe stále soustředí. A to jak u chovatelů, tak u výrobců. Za efekt této činnosti lze označit v současné době prakticky minimální problémy v chovech a sporadická zjištění, pokud jde o listerie. V poslední době byly zjištěny problémy pouze u dvou menších zpracovatelů měkkých uzenin, kdy bylo několik desítek kilogramů výrobků zlikvidováno a v provozech nařízena sanitace a desinfekce. Až po jejich provedení byla výroba opět povolena. (Šlo o před třemi týdny zlikvidovaných 10 kg tlačenky a 125 kg moravského uzeného). Za poslední tři týdny nebyl zjištěn žádný případ.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

 

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.