Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 18. 5. 2007

Vydáno: 18. 5. 2007
Autor: pospisilova

Jogurt prostě musí být jogurtZpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY
Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154, fax: 227 010 190,
 
 
 
TISKOVÁ ZPRÁVA 18. 5. 2007
 
 
 
Podle vyhlášky č. 77/2003 (což je prováděcí předpis k zákonu o potravinách) může být označen jako bílý jogurt jen takový výrobek, který jogurtem doopravdy je. Ve smyslu této vyhlášky se jogurtem rozumí mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí uvedených mikroorganismů. Jistá potíž asi je v tom, že přidávat další příměsi, jako škrob, želatinu a jiné látky se výslovně nezakazuje. Nicméně výrobek s dalšími přídavky by měl být označen jinak než bílý jogurt.
 
Například na jednom výrobku označeném jako jogurt lze nalézt označení české a slovenské, přičemž slovenský popis odpovídá v duchu vyhlášky č. 77/2003 – „neochutený jogurtový krém“, na rozdíl od českého, který uvádí, že jde o bílý jogurt, i když podle správně uvedeného složení obsahuje i zmíněnou želatinu a škrob, konzervační látky aj.
 
Státní veterinární správa již výrobce několikrát při různých příležitostech upozorňovala na povinnost správně výrobky označovat. Ale jak je vidět, jde „o běh na dlouhou trať“. Proto se orgány státního dozoru na takovéto případy stále zaměřují.
 
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.