Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 16. 8. 2005

Vydáno: 16. 8. 2005
Autor:

Když zmrazit, tak rychle . Zpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna

STÁTNÍ  VETERINÁRNÍ  SPRÁVA ČESKÉ  REPUBLIKY

Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154,  fax: 227 010 190,

e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.

 

Maso, které zákazníci v řeznictví zakoupí, je určené k přímé spotřebě a splňuje přísné veterinární podmínky, to znamená, že je veterinárně vyšetřeno, je zdravotně nezávadné a splňuje i podmínky kvality.

 

Maso je však možné za určitých podmínek použít i pro pozdější kuchyňskou úpravu. Ponechané v chladničce, kde je teplota do 10 °C vydrží zpravidla tři dny, ale není vhodné je nechávat odkryté – i v chladu „osychá“ a při přístupu vzduchu se i zde na jeho povrchu mohou pomnožit nežádoucí mikroorganismy. Tedy jen zakryté.

 

Maso je též možné zmrazit, ale nikoli v mrazicím boxu, který bývá v chladničkách. Zde se maso mrazí pomalu tak, že se v buňkách vytvářejí velké ledové krystaly, které naruší buněčné stěny, což se projeví posléze při rozmrazování – z masa „vytečou“  právě ty lehko stravitelné hodnotné bílkoviny.

 

Proto je možné doporučit jako jedný možný způsob zmrazení v rychlomrazicím oddělení v mrazničce, kde se mrazí rychlostí kolem jednoho centimetru do hloubky za minutu. To je taková rychlost, kdy se rychle překoná teplotní rozmezí tvorby krystalů mezi 0 °C až – 5 °C a nestačí se vytvořit velké ledové krystaly, které by narušily strukturu masa.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

 

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.