Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 16. 2. 2006
Není důvod k obavám z konzumace drůbežího masa . Zpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna
STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY
Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154, fax: 227 010 190,
e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.
Veškeré maso je stále nezávadné, a to i maso drůbeže, které je uváděno do oběhu, a ani tomu nemůže být jinak. Přestože toto sdělení se může zdát někomu zbytečné, právě kvůli některým dotazům znovu uvádíme, že v souvislosti s ptačí chřipkou není důvod mít obavu s pojídání drůbežího masa, zejména vyprodukovaného v ČR.
Za prvé se toto nepříjemné onemocnění ptáků a drůbeže nevyskytlo v chovech, a za druhé i kdyby k tomu došlo, orgány státního veterinárního dozoru dovedou zabránit tomu, aby se cokoli závadného nedostalo do tržní sítě. Krom toho u nás Státní veterinární správa dozoruje celý proces potravního řetězce, to znamená od narození zvířete, přes jeho výkrm až po porážku. Je tomu tak i u drůbeže.
Na jatkách je stálý veterinární dozor, který zachytí a vyloučí z dalšího zpracování všechno, co jeví známky jakékoli závadnosti. A to včetně nakažlivých onemocnění drůbeže.
V souvislosti s ptačí chřipkou považujeme navíc za vhodné zmínit i to, že tepelné opracování masa, od 70 °C, zaručeně destruuje chřipkový virus.
Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, není nejmenší důvod k obavám z konzumace jakéhokoli masa, včetně drůbežího, které prošlo veterinární kontrolou.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.