Tisková zpráva PK ČR 26. 3. 2007
Vydáno: 26. 3. 2007
Autor: pospisilova
Brojí slovenské úřady proti českým potravinám?
Vypadá to, jakoby na Slovensku probíhala cílená kampaň, jejímž záměrem je poškodit české potravinářské výrobce.
Vše začalo začátkem února, kdy slovenští hygienici prohlásili, že český sýr Niva Pilos od společnosti Madeta prodávaný na Slovensku obsahoval nadměrné množství nebezpečné baktérie listeria, která může způsobit vážné zdravotní problémy. Potvrdily to prý laboratorní testy. Následné kontrolní testy české veterinární správy ve zmiňovaném sýru z doby dodávky na Slovensko přitom žádný nadlimitní výskyt nebezpečné bakterie listerie nezjistili.
Mluvčí českých veterinářů Josef Duben doslova řekl: „Podle provedených vyšetření, zaměřených i na pozdější dobu, se nemohlo na trh dostat nic závadného." Jenže zbytečně vyvolaná panika slovenských hygieniků způsobila Madetě mnohamilionové škody: plných 40 milionů korun. Ředitel Madety Milan Teplý proto v reakci na události na Slovensku řekl, že Madeta hodlá podat kvůli poškození dobrého jména žalobu.
Podobná příhoda potkala jen o pár dnů později, v polovině února, společnost Unilever.
Slovenská Státní veterinární a potravinová správa přišla s oznámením, že v české tatarské omáčce značky Hellmann’s se našly drobné kousky skla. Zástupci Unileveru neztráceli čas a pro jistotu nechali daný výrobek otestovat odborníkům z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. A výsledek? Světe div se: ukázalo se, že v omáčce nebylo sklo, ale vínan vápenatý, který je podle společnosti Unilever zdravotně neškodný.
Na nedávné události na Slovensku proto neprodleně reagovala Potravinářská komora ČR. „Přístup a postupy slovenských orgánů vůči potravinářským výrobcům z ČR považujeme za diskriminační,“ prohlásil prezident PK Jaroslav Camplík. PK zároveň požádala ministra zemědělství Petra Gandaloviče a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, aby si celou záležitost nechali od slovenské strany vysvětlit a nad postupem slovenských úřadů vyjádřili velké znepokojení.
Vše začalo začátkem února, kdy slovenští hygienici prohlásili, že český sýr Niva Pilos od společnosti Madeta prodávaný na Slovensku obsahoval nadměrné množství nebezpečné baktérie listeria, která může způsobit vážné zdravotní problémy. Potvrdily to prý laboratorní testy. Následné kontrolní testy české veterinární správy ve zmiňovaném sýru z doby dodávky na Slovensko přitom žádný nadlimitní výskyt nebezpečné bakterie listerie nezjistili.
Mluvčí českých veterinářů Josef Duben doslova řekl: „Podle provedených vyšetření, zaměřených i na pozdější dobu, se nemohlo na trh dostat nic závadného." Jenže zbytečně vyvolaná panika slovenských hygieniků způsobila Madetě mnohamilionové škody: plných 40 milionů korun. Ředitel Madety Milan Teplý proto v reakci na události na Slovensku řekl, že Madeta hodlá podat kvůli poškození dobrého jména žalobu.
Podobná příhoda potkala jen o pár dnů později, v polovině února, společnost Unilever.
Slovenská Státní veterinární a potravinová správa přišla s oznámením, že v české tatarské omáčce značky Hellmann’s se našly drobné kousky skla. Zástupci Unileveru neztráceli čas a pro jistotu nechali daný výrobek otestovat odborníkům z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. A výsledek? Světe div se: ukázalo se, že v omáčce nebylo sklo, ale vínan vápenatý, který je podle společnosti Unilever zdravotně neškodný.
Na nedávné události na Slovensku proto neprodleně reagovala Potravinářská komora ČR. „Přístup a postupy slovenských orgánů vůči potravinářským výrobcům z ČR považujeme za diskriminační,“ prohlásil prezident PK Jaroslav Camplík. PK zároveň požádala ministra zemědělství Petra Gandaloviče a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, aby si celou záležitost nechali od slovenské strany vysvětlit a nad postupem slovenských úřadů vyjádřili velké znepokojení.