Bezpečnost potravin

Tisková zpráva MZe ku příležitosti zahájení Dnů bezpečnosti potravin

Vydáno: 16. 5. 2006
Autor:

Osvětu mezi spotřebiteli mají za cíl Dny bezpečnosti potravin .

Osvětu mezi spotřebiteli mají za cíl
Dny bezpečnosti potravin
15. 5. 2006    Zpravodajství ČTK        dmr    Ministerstvo zemědělství   

Praha 15. května (ČTK) – Osvětu mezi spotřebiteli si kladou za cíl začínající Dny bezpečnosti potravin, během nichž se uskuteční řada akcí, například semináře, konference, pořady v médiích, propagace v řetězcích či vzdělávání pro děti. Dny bezpečnosti potravin potrvají ode dneška do 24. května. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci pořadatelů, mezi než patří ministerstva zemědělství a zdravotnictví, Ústav zemědělských a potravinářských informací (ÚZPI) i další organizace. Akce má veřejnost informovat o zajištění bezpečnosti potravin v ČR a doporučit spotřebitelům, na které informační zdroje se v případě potřeby mohou obrátit. Organizátoři chtějí také upozornit zákazníky na jejich práva spojená s nákupem a konzumací potravinářských výrobků. Dny bezpečnosti potravin reagují rovněž na závažné prohřešky zjištěné loni v provozovnách některých obchodních řetězců. Podle hlavního hygienika Michaela Víta se v Česku ročně objeví zhruba 145.000 infekčních onemocnění, z toho 73.000 tzv. alimentárních, které mají původ v potravě. V poslední době například přibývá s rostoucí spotřebou drůbežího výskytu takzvaných kampylobakterióz, kterých je asi 30.000 za rok. Tento problém je podle Víta celoevropský a onemocnění často plyne z nedostatečné tepelné úpravy drůbežího. Další velkou skupinou jsou salmonelózy, kterých je asi 32.000 za rok. Naproti tomu některých jiných chorob ubylo, například hepatitid typu A, které si ale lidé často vozí z ciziny.Hygienici mimo jiné dozorují zhruba 49.000 provozoven společného stravování. K nejčastějším závadám patří například nedodržování technologických postupů, skladovacích podmínek či nedostatky ve značení. V některých provozech je také řada zahraničních pracovníků, kteří nemají vždy odpovídající hygienické návyky. Situace se ale podle Víta celkově zlepšuje a otevřené stravování má relativně dobrý hygienický standard.Hlavní hygienik ale upozornil, že i sami spotřebitelé nesmí zanedbávat pravidla skladování a přípravy zakoupených potravin, jinak si sami mohou způsobit potíže, například z rozmnožených mikroorganismů na nevhodně skladovaném masu. Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny se ČR v úrovni bezpečnosti potravin nemá za co stydět a patří v tomto směru k evropské špičce. Často se ale podle něj směšuje bezpečnost, která by měla být samozřejmostí, s kvalitou potravin. Spotřebitel má čím dál menší možnost se orientovat v tom, co kupuje. Komora mu chce v tomto směru pomoci kampaní „Najdi si svého výrobce“, která bude postavena na internetové databázi potravinářských firem. Dny bezpečnosti potravin se mají stát pravidelnou akcí Informačního centra bezpečnosti potravin, které vzniklo při ÚZPI v roce 2002.

dmr nlmCas| 16:00