Tisková zpráva MZe 21. 1. 2008
Vydáno: 21. 1. 2008
Autor: pospisilova
Počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin je nejvyšší v historii
Systematická podpora ekologického zemědělství a produkce biopotravin ze strany ministerstva zemědělství se projevuje stabilním nárůstem počtu ekologicky hospodařících farmářů a výrobců biopotravin. Ke konci loňského roku hospodařilo podle zásad ekologického zemědělství 1318 zemědělců a 253 subjektů vyrábějících biopotraviny pro konečného spotřebitele.
Počet ekologicky hospodařících zemědělců se tak během roku 2007 zvýšil téměř o 400 farem, počet výrobců biopotravin o 100 podniků. Výměra zemědělské půdy dosáhla více než 310 000 ha, což představuje 7,35% z celkové výměry zemědělské půdy. V průběhu roku 2007 se zvýšil také počet ekologických sadařů a vinařů, výměra ekologických sadů je v současné době 1625 ha, výměra vinic 245 ha. Je registrováno také 6 ekologických chovatelů včel.
„V posledním období jsme se zaměřili především na propagaci výhod ekologického zemědělství mezi spotřebiteli. Jejich zvýšená poptávka po biopotravinách přesvědčila zemědělce i zpracovatele, že produkce biopotravin je dobrá podnikatelská příležitost. A to nás největší propagační akce teprve čeká, v nejbližší době se rozběhne tříletá státní kampaň na zvýšení informovanosti široké veřejnosti o biopotravinách, kterou bude z 50% spolufinancovat Evropská komise,“ vysvětlil důvody nárůstu ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Jednou z důležitých výhod biopotravin pro spotřebitele je jejich kvalita. Z výsledků čtyřletého výzkumu financovaného Evropskou unií vyplývá, že biopotraviny obsahují vyšší obsah antioxidantů a dalších pro zdraví důležitých látek než klasické potraviny. Studie prokázala, že např. biomléko obsahuje o 50-80% více nutričních látek a má vyšší obsah vitamínu E. Bioovoce a biozelenina obsahuje až o 40% více antioxidantů, které snižují riziko např. srdečních onemocnění. Biošpenát a zelí obsahují více minerálů, včetně železa, mědi a zinku.
Pravidla ekologického zemědělství a výroby biopotravin jsou jasně upravená naší i evropskou legislativou (zákon č. 242/2000 Sb., nařízení Rady (EHS) 2092/91), jejich dodržování je tak garantováno státem. Ministerstvo zemědělství pověřuje k činnosti kontrolní organizace, které přímo na ekologických farmách a ve výrobnách biopotravin dodržování pravidel kontrolují. Certifikovanou biopotravinu pozná spotřebitel podle národního loga „BIO“ a kódu příslušné kontrolní organizace, kterými jsou KEZ o.p.s., ABCERT GmbH a BIOKONT CZ, s r.o. Biopotraviny mohou být označeny také logem EU, jehož použití na obale biopotravin bude od roku 2009 povinné pro všechny členské státy EU.
Podrobné statistické údaje ukazuje následující tabulka.
|
31.12.2006
|
31.12.2007
|
Počet ekofarem
|
963
|
1318
|
Výměra zemědělské půdy v ekologickém zemědělství (ha)
|
281 535
|
312 890
|
Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy (%)
|
6,61
|
7,35
|
Výměra orné půdy (ha)
|
23 478,57
|
29 505
|
Výměra trvalých travních porostů (ha)
|
232 189,53
|
257 899
|
Výměra trvalých kultur (sady) (ha)
|
1 195,61 (sady + vinice)
|
1625
|
Výměra trvalých kultur (vinice) (ha)
|
|
245
|
Ostatní plochy (ha)
|
24 670,97
|
23 616
|
Počet výrobců biopotravin
|
152
|
253
|
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe