Bezpečnost potravin

Test na zjišťování přítomnosti neschválené GM kukuřice

Vydáno: 27. 4. 2005
Autor:

Genetic ID, vedoucí světová společnost zabývající se detekcí a identifikací geneticky modifikovaných organizmů, dodává průmyslu přesný a spolehlivý PCR test na bázi DNA, kterým je možno potvrdit přítomnost nebo absenci GM variety kukuřice Bt10.

Švýcarská společnost Syngenta nedávno oznámila, že v USA neúmyslně prodávala po čtyři roky neschválenou GM kukuřici variety Bt10 namísto schválené Bt11, takže se do potravního řetězce mohlo dostat asi 133 mil. kg neschválené kukuřice. Vedení společnosti Syngenta a americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) ovšem prohlašují, že lidské zdraví není v žádném případě ohroženo. V důsledku toho je požadováno od většiny severoamerických producentů potravin provádět PCR testy svých výrobků, které by prokázaly absenci GM kukuřice variety Bt10. Na tyto požadavky reagovala Genetic ID, průkopník a vedoucí světová společnost v detekci a identifikaci geneticky modifikovaných organizmů, vybavením průmyslu přesným a spolehlivým PCR testem na bázi DNA, kterým je možno potvrdit přítomnost nebo absenci Bt10. PRC test je mezinárodně uznávaný nejcitlivější a nepřesnější test na GM obilniny a potraviny. Jiné metody, jako kupříkladu ELISA nebo „strip“ testy, zjistí geneticky modifikovaný protein z GM rostlin, ovšem přesná identifikace těmito metodami je v tomto případě obtížná. Metoda PCR na rozdíl od toho přesně detektuje GM sekvence DNA, čímž se dociluje mnohem vyšší analytické přesnosti. Proteinové testy v případě Bt10 nedokáží odlišit GMO z Bt10, resp. Bt11, protože jak v Bt10, tak i Bt11 se produkuje stejný protein. Test PCR je tak jedinou metodou schopnou zjistit přítomnost, resp. absenci Bt10. Společnost nabízí testy na Bt10 prostřednictvím svých laboratoří v USA, Německu a Japonsku, a rovněž přes členy Světové aliance laboratoří v Brazílii, Hongkongu, Indii, Singapuru, Jižní Koreji, Británii či na Tchajwanu.
Obě variety, Bt10 i Bt11 produkují, s použitím stejného vloženého genu a při produkci stejného proteinu, bakteriální toxin, který zabíjí škodlivý hmyz. Jediným rozdílem mezi Bt10 a Bt11 je umístění vloženého genu. Společnost zjistila svůj omyl při přecházení na nový systém kontroly kvality, kterým se testuje přímo DNA. Předchozím systémem se testovaly pouze proteiny, takže dvě variety se mohly jevit jako identické. Ve čtyřech státech USA se pěstovala neschválená varieta na celkem 15 000 hektarech. Toto množství představuje 0,01 % kukuřice pěstované v USA během inkriminovaných čtyř let. Asi 70 % kukuřice se v USA zkrmí, zbývajících 30 % je použito přímo pro lidskou výživu.
http://www.nutraingredients.com