Bezpečnost potravin

Test na stanovení toxických řas

Vydáno: 25. 5. 2001
Autor:

kontaminace měkkýšů, otravy z měkkýšů, rychlotest,

Výzkumní pracovníci ve Francii vyvinuli metodu, která umožňuje zjistit během několika hodin přítomnost patogenních améb (měňavek) ve vodném prostředí. Tato metoda se bude již brzy používat při monitorování toxických řas v mořské vodě. Měla by nahradit pomalejší tradiční diagnostické metody, které spočívají v kultivaci stanovovaných mikroorganismů.
Rychlá a citlivá detekce toxických řas je velmi důležitá, neboť patogenní řasy jsou příčinou kontaminace měkkýšů, která může vést k řadě otrav (viz časopis Potravinářské aktuality 2001, č.5 vydávaný ÚZPI).
Stanovení patogenních mikroorganismů (bakterií, améb, toxických řas) v současné době trvá minimálně 2–3 dny. Novou metodou se získá výsledek za pouhé 4 hodiny, přičemž metoda je citlivá (stanoví se 1 améba v 10 ml vody).
Food Technology, 55, 2001, č. 3, s. 60