Bezpečnost potravin

Tabák jako potravina? Provokace anebo možnost?

Vydáno: 30. 5. 2008
Autor:

Jsou uvedeny kulinární možnosti využití tabákových listů v kuchyni.

   Historicky se tabák kromě kouření uplatnil také jako alternativní léčivo. Tabák proměněný v kouř poskytuje  5 000 cizorodých látek, mezi nimi látky značného toxického kalibru (N-nitrosaminy, hydraziny, benzen, kyanidy, amoniak a další). Jenže pro kouření se používá tabák sušený a fermentovaný. Mladé tabákové listy se ale nabízejí jako surovina pro saláty, známá je indická kulinární specialita tombaku paan (betelové listy plněné nadrcenými tabákovými oslazenými lístky). V USA se ve specializované restauraci nabízí rybí filety na tabáku, salát z plodu z moře s tabákovými listy, tabákové noky a tabákový dezert. Zatím to je módní kulinární výstřednost, kterou si podnikavci nechají dobře zaplatit.

Perlín, C., Tabák jako potravina ? Provokace anebo možnost? Výživa a potraviny, 63, 2008, č. 3, s. 63