Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Syrové masné výrobky v těhotenství do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Syrové masné výrobky v těhotenství

Vydáno: 1.7.2009
Tisk článku
Každý rok je v Německu registrováno  100 000 až 200 000 onemocnění z potravin.
Vzhledem k tomu, že údaje uvedené ve statistice onemocnění z potravin na území Německa nejsou získané na základě návštěvy stejného lékaře, je toto číslo nepřesné. Nicméně vychází najevo, že ohledně vyrobeného množství, zpracování a složení požitých potravin jsou živočišné výrobky častokrát více zatížené než potraviny rostlinného původu. Předmětem sledování bylo onemocnění listerióza, způsobené přítomností mikroorganismu Listeria monocytogenes.
Z hlediska výskytu Listerie monocytogenes je nejčastěji zjišťována její přítomnost v:
·          Syrovém mase a drůbeži.
·          Métských salámech, tepelně nedostatečně opracované sekané a tatarském bifteku.
·          Syrových masných výrobcích, zvláště čajových salámech.
·          Syrovém mléce a nepasterizovaném mléce.
·          Sýrech ze syrového mléka, zejména mazlavých sýrech připravovaných ze syrového mléka jako například rokfór.
·          Syrových rybách a suši.
·          Uzeném lososu.
·          Lahůdkových salátech s obsaženými přídatnými látkami.
·          Marinovaných masech a pokrmech z ryb.
·          Zeleném salátu.
·          Krájeném listovém salátu.
·          Pokrmech, které byly nezkonzumované od vaření za déle než 24 hodin.
·          Načatých baleních majonéz a salátových dresincích.
Naproti tomu jsou potraviny, u kterých dochází k výskytu Listerie monocytogenes zřídka:
·          Čerstvé tepelně opracované pokrmy.
·          Pasterizované mléko.
·          Tvrdé sýry jako například parmezán.
·          Jogurty z průmyslové produkce.
·          Čerstvě otevřené konzervy.
·          Sušenky, čokoláda.
·          Syrová mrkev.
·          Syrová jablka.
·          Syrová rajčata.
Listerióza v těhotenství
Každý rok onemocní v Německu o mnoho více než sto lidí listeriózou. 513 případů bylo registrováno v roce 2006, o rok později to bylo 356. U mnoha zdravých dospělých spotřebitelů se neprojevily často žádné symptomy, přítomnost Listerie monocytogenes v organismu zůstala nerozpoznána. Z toho vyplývá, že proběhlo zatím nepoznané neznámé množství infekcí. Stejně jako Toxoplasma gondii překonává Listerie monocytogenes během těhotenství překážku plodového lůžka a ohrožuje nenarozené dítě. Podle věku dítěte a intenzity onemocnění může Listerie monocytogenes infikovat játra, plíce, srdce a mozek. Rovněž je možný výskyt duševních poruch a různých vad, včetně porodu mrtvého plodu.
 
Die Fleischerei, 2009, 60, č. 6, s. 14-19
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021