Bezpečnost potravin

Sýrová pochoutka ze slovenských salaší může vyvolat střevní nemoc

Vydáno: 22. 7. 2004
Autor:

Tepelně nezpracovaný sýr může na rozdíl od brynzy nebo žinčice obsahovat mikroby, které vyvolávají průjmové onemocnění kampylobakteriózu.

Čerstvý ovčí sýr patří mezi oblíbené pochoutky ze salaší ve slovenských horách. Tepelně nezpracovaný sýr ale může na rozdíl od brynzy nebo žinčice obsahovat mikroby, které vyvolávají průjmové onemocnění kampylobakteriózu. Nemoc, která se svým průběhem blíží úplavici, dostanou každoročně na Slovensku desítky lidí. „Ten, kdo toto onemocnění zažil na vlastní kůži, nejlépe ví, o čem je řeč. Jedná se o nemoc přenosnou ze zvířat na člověka, které se projevuje velmi nepříjemným klinickým obrazem,“ vysvětlila ČTK Danica Maslenová z epidemiologického odboru regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Liptovském Mikuláši. Ohnisko choroby se většinou soustředí právě do regionu Liptova, který proslul množstvím salaší. Jen během letošního června tam hygienici napočítali 120 případů. Mikrob s názvem Campylobacter jejuni se často nachází v čerstvém nepasterizovaném ovčím sýru, který bačové formálně ani nesmějí prodávat. Labužníci a turisté ale tuto specialitu, charakteristickou příjemným vrzáním při žvýkání, často požadují. Lidé z kraje také tradičně dostávají od bačů ovčí sýr jako deputát a hostí jím své známé. „Každoročně před požíváním syrového ovčího sýra varujeme, lidé ale většinou nejsou informováni a každé léto máme spoustu případů,“ posteskla si epidemioložka. Kampylobakterióza se projeví průjmem, někdy i s krví, silnými bolestmi břicha, zvracením a zvýšenou teplotou až do 40 stupňů Celsia. Postižení často končí na infekčních odděleních. Samotní bačové jsou podle Maslenové proti onemocnění odolní. Častým požíváním ovčích produktů se jim totiž změní kyselost žaludku a mikroflóra ve střevech. Zráním sýra a jeho následnou pasterizací nebezpečné mikroby mizí. Například u brynzy nebo žinčice zaniknou během kysnutí. Čeští návštěvníci slovenských hor se tak podle Maslenové nemusejí bát, že by bakterii mohli spolknout například s brynzovou haluškou při obědě v některé kolibě. Chuť na čerstvý ovčí sýr by si ale každopádně měli nechat zajít.
ČTK 21.7.2004