Bezpečnost potravin

Švýcarsko přistoupilo na uznávání produktů z EU

Vydáno: 11. 10. 2010
Autor:

Potravinářské výrobky uváděné na trh v některé z členských zemí EU v souladu s jejími předpisy mají být schváleny i pro švýcarský trh.

Po dvou měsících od chvíle, kdy byl ve Švýcarsku akceptován princip „Cassis-de-Dijon“ bylo k uvádění na švýcarský trh Spolkovým ministerstvem zdravotnictví (BAG) schváleno šest potravinářských výrobků (např. šunka z Rakouska, ovocný sirup z Francie či limonáda s obsahem taurinu z Itálie). Zatím čekalo na rozhodnutí BAG 40 žádostí o vývoz do Švýcarska. Jedná se o princip, na jehož základě výrobky, které jsou uváděné na trh v některé z členských zemí EU, a které jsou v souladu s předpisy příslušné země, mají být schváleny i pro švýcarský trh. Je to jeden z rozhodujících kroků při odstraňování technických překážek vzájemného obchodu.

Schválení platí nejen pro konkrétní výrobek, ale např. i pro další sirupy, které jsou v souladu s francouzskými předpisy.


Lebensmittel-Technologie, 43, 2010, č. 9, s. 6