Bezpečnost potravin

Švýcaři nezmenší díry v ementálu

Vydáno: 24. 2. 2001
Autor:

sýry, švýcarský ementál, potravinářské normy USA

Švýcaři rozhodně nehodlají zmenšit díry ve svém ementálu, a už vůbec ne kvůli tomu, že to požadují nové americké normy v potravinářství. Oznámilo to v Bernu sdružení výrobců tohoto sýra Emmentaler Switzerland, který představuje nejexportovanější výrobek konfederace. Nová americká norma, která vstoupí v platnost 22. února, umožňuje sýrům kategorie A, do které patří i ementál, díry v rozmezí od 0,95 do 2,06 centimetru. To je zhruba polovina toho, jaké otvory jsou obvyklé v sýru švýcarské produkce. O problému „příliš velkých děr“ se začalo diskutovat koncem ledna. Američané se podle některých zdrojů cítili být velkými dírami šizeni, i když se prodává na váhu. Za pravděpodobnější se považuje, že velké otvory v hmotě sýra vadí při strojovém krájení na tenké plátky, takže nespokojeni jsou spíše prodejci.

Hospodářské noviny, 21.2.