Bezpečnost potravin

Studie o zdravotní nezávadnosti skořápkových vajec ve Velké Británii zveřejněna

Vydáno: 24. 3. 2004
Autor:

Podle průzkumu britského Úřadu pro potraviny (FSA) poklesl výskyt salmonel ve skořápkových vejcích  vyrobených v Británii na třetinu ve srovnání se stavem  v r. 1996. Výrobci však musí být stále ostražití a důsledně dodržovat zásady pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin.

Podle zprávy, kterou FSA vydal minulý týden, je kontaminováno jedno balení o šesti vejcích z 290, v roce 1995/96 až 1 balení ze 100. Pro spotřebitele je to velmi dobrá zpráva a podle vedoucí Divize pro mikrobiologickou nezávadnost při FSA Dr. J. Hilton by drůbežářský  průmysl měl dostat za zabezpečení zdravotní nezávadnosti vajec jedničku.  
Nelze však spát na vavřínech. Velké nebezpečí spotřebitelům totiž stále hrozí z provozoven společného stravování a poskytovatelů stravovacích služeb. Při přípravě pokrmů pro velké množství lidí používají najednou velké množství vajec a vzniká tak možnost kontaminace finálního výrobku a ohrožení zákazníků. Např. pro přípravu čokoládové pěny ve restauraci nebo hotelu pro akci, na kterou je pozváno řádově 300 osob, se spotřebuje najednou asi 240 až 300 bílků, což zvyšuje nebezpečí kontaminace.
Ačkoliv jsou změny v průmyslu výroby a zpracování vajec velmi účinné, výrobci stále nemohou zaručit, že si spotřebitel nekoupí kontaminované vejce.
Řada firem vyvíjí zařízení na odstranění případné kontaminace bakteriemi r. Salmonella z vaječných skořápek bez narušení složení vajec a zhoršení jejich technologických vlastností. Firma Leda Technologies nabízí systém Pollux, který také umožňuje pasterovat a vařit skořápková vejce v jednom technologickém kroku. Technologie je vhodná především pro přípravu tzv. rizikových potravin jako majonéz, čokoládových pěn a málo nebo středně uvařených  vajec.
http://www.foodstandards.gov.uk/
http://www.foodqualitynews.com/
http://www.leda.be/