Bezpečnost potravin

Stresované sójové boby jsou zdravější

Vydáno: 3. 3. 2006
Autor:

Fytochemikálie glyceolliny, produkované sójovými boby ve stresu mohou blokovat růst karcinogeních buněk.

Výzkumníci z centra pro zemědělský výzkum ARS v New Orleans, zjistili, že sójové boby mohou být ještě zdravější, jsou-li přinuceny produkovat novou skupinu zdraví prospěšných látek. Tyto fytochemikálie, označované jako glyceolliny nejsou u sóji ničím novým, pouze nejsou obsaženy v sójových výrobcích, které jsou v současné době běžně na trhu. V roce 2001 se pracovníci ARS začali o tuto látku intenzivně zajímat poté, co v laboratorních podmínkách zjistili, že glyceolliny vykazují estrogenní aktivitu a mohou blokovat růst karcinogeních buněk. Po čtyři roky vědci hledali způsoby, jak přinutit rostlinu k produkci glyceollinů. Problémem totiž je, že ačkoliv sójové boby produkují tyto užitečné fytochemikálie zcela přirozeně, děje se to pouze tehdy, přicházejí-li do styku se silným stresem jako v případě, kdy se musí bránit před choroboplodnými mikroorganismy nebo houbami v půdě. V současné době se ale sójové boby pěstují na relativně „čistých“ polích, kde farmáři aplikovali prostředky proti chorobám a škůdcům, a to znamená, že rostliny nemusí čelit žádnému nebezpečí a bránit se před napadením produkcí glyceollinů. Výsledkem ovšem je, že neprodukují žádné glyceolliny ani další prospěšné, chorobám zamezující látky. Výzkumníci proto v laboratorních podmínkách použili k napodobení mikrobiálního ataku čerstvě naklíčených sójových bobů plíseň Aspergillus sojae, která je z potravinářského hlediska bezpečná. Protože mladé, naklíčené sójové boby očekávaly hrozbu pocházející od plísně, začaly produkovat značné množství ochranných látek, což se projevilo jasně červeným zabarvením v důsledku reakce na povrchu sójových bobů. Další fáze výzkumu bude zaměřena na produkci glyceollinů ve velkém.  Více informací na adrese
Milling&Baking News, 2006, č. 47, s. 17