Bezpečnost potravin

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

Vydáno: 20. 2. 2005
Autor:

Výsledky nedávného kanadského výzkumu naznačují, že strava bohatá na vlákninu, sóju a zeleninu snižuje cholesterol téměř ve stejné míře jako podávání statinů.

Výsledky nedávného kanadského výzkumu naznačují, že strava bohatá na vlákninu, sóju a zeleninu snižuje cholesterol téměř ve stejné míře jako podávání statinů (statiny jsou cholesterol snižující léky, které se rozsáhle využívají v primární i sekundární prevenci kardiovaskulárních příhod způsobených aterosklerózou). Lidé, kteří nesnášejí statiny vzhledem k jejich vedlejším účinkům, mohou se stejným efektem konzumovat uvedenou stravu bohatou na vlákninu. Kombinované diety se v současné době pravděpodobně neliší v účinnosti dosahování primární prevence od statinů první generace. Výzkumný tým testoval na skupině 34 mužů a žen s nadváhou portfolio diet s vysokým obsahem sójového proteinu, mandlí, cereální vlákniny a rostlinných sterolů. Tyto diety byly srovnávány s dietami s nízkým obsahem tuku, resp. s normální dietou při současném užívání generického statinu lovastatinu. Portfolio diet bylo téměř stejně účinné jako statiny, tj. po měsíční aplikaci snižovalo LDL-cholesterol téměř o 30 %. Statiny snižovaly LDL-cholesterol o 33 %, zatímco nízkotuková dieta pouze o 8,5 %. Téměř jedna pětina případů mrtvičných záchvatů na celém světě a více než polovina celosvětového počtu srdečních onemocnění jsou spojovány s vysokou hladinou cholesterolu. U potravin s obsahem rostlinných sterolů již bylo snižování cholesterolu demonstrováno.
http://www.nutraingredients.com