Bezpečnost potravin

Strava při diabetu

Vydáno: 14. 7. 2005
Autor:

Přehled výživových doporučení při diabetu vydaných evropskou (2000), americkou (2002) a britskou (2003) asociací pro problematiku diabetu.

Dne 8. dubna 2004 se konalo v irském Dublinu symposium o Současném pokroku v péči o diabetiky. Na uvedeném symposiu byl prezentován referát pod názvem „Vývoj nutričního managementu diabetu”. V referátu je podán přehled historických změn v nutričním managementu diabetu, a to za období 1000 let před naším letopočtem až do roku 2003, ze kterého je patrné, že se názory na stravu při diabetu stále vyvíjejí. Je třeba počítat s tím, že k těmto změnám bude docházet i nadále, a to v závislosti na získávání stále přesnějších informací o onemocnění diabetem.

Mezi výživová doporučení vydaná v posledních letech patří doporučení Evropské asociace pro studium diabetu (European Association for Study of Diabetes, EASD, 2000), Americké asociace pro diabetes (American Diabetes Association, ADA, 2002) a Diabetes UK (2003). Jejich přehled ve formě tabulky je uveden ve zmiňovaném referátu o nutričním managementu diabetu. Úplný překlad tabulky s doprovodným komentářem je k dispozici registrovaným uživatelům Potravinářských aktualit zde.

 

Proceedings of the Nutrition Society 63, 2004, č. 4, s. 615–620