Bezpečnost potravin

Stanovisko EFSA k dopadům škubání peří na zdraví a „welfare“ hus

Vydáno: 26. 11. 2010
Autor:

Stanovisko odborníků z vědeckého panelu AHAW EFSA.

Ve stanovisku EFSA poukazuje na to, že kartáčování nebo česání živé husy v době pelichání nezpůsobuje žádné poškození tkáně, zatímco škubání peří má za následek bolest a jiné formy strádání, jako je krvácení a poškození kůže.
Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k dopadům odebírání peří z živých hus na jejich zdraví a pohodu (welfare), došel úřad k závěru, že sběr peří může být prováděn bez působení bolesti, utrpení nebo poškození zdraví ptáků, pokud to je v době, kdy ptáci pelichají a pokud jsou používány techniky kartáčování a česání.

Odborníci z vědeckého panelu AHAW (Panel pro zdraví a pohodu zvířat) však sdělili, že za současných obchodních podmínek, je sbírání a škubání peří, které způsobuje bolest, nevyhnutelné. Vědci proto doporučili, aby byl zaveden kontrolní systém, který by zajistil, že z živých hus je sbíráno pouze pelichané peří.

Další informace můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ahaw101125.htm

Zdroj: EFSA