Stanovisko EDA k nutričním profilům u mléka a sýrů
Vydáno: 1. 4. 2009
Autor:
Evropská mlékářská asociace prosazuje zvýšení navržených limitů pro sůl v sýrech a másle a pro nasycené tuky v mléčných výrobcích a sýrech.
Vzhledem k významu mléka ve výživě byly – vedle obecných limitů platných pro potraviny obecně – pro některé skupiny potravin včetně mléčných výrobků a sýrů vytvořeny zvláštní kategorie vymezující nejvyšší množství soli, nasycených tuků a cukrů. Přestože jsou limity v posledním předkládaném návrhu Komise zvýšeny, Evropská mlékařská asociace (EDA) je považuje stále za příliš nízké. Sodík ovlivňuje průběh zrání sýrů, senzorické vlastnosti a hygienickou bezpečnost. Sůl v másle ovlivňuje nejen chuť, ale i trvanlivost. Na nasycené tuky z mléka je třeba pohlížet jinak než na průmyslově vytvořené nasycené tuky. Je třeba zvýšit jejich hodnotu v mléce a výrobcích z mléka na 3 mg/100 g a v sýrech na 18 – 20 mg/100 g kvůli kolísavému obsahu závisejícímu na roční době, geografické lokalitě, plemenu skotu, aby tyto výživově významné produkty byly oprávněny nést tvrzení.
Kritéria opravňující k použití tvrzení (hodnoty v mg/100 g)
Potravinová kategorie
|
Sodík
podle návrhu Komise
|
Sodík podle návrhu EDA
|
Nasycené tuky
podle návrhu Komise
|
Nasycené tuky
podle návrhu EDA
|
Cukry
podle návrhu Komise
|
Cukry
podle návrhu EDA
|
Potraviny obecně
|
300
|
–
|
2
|
–
|
10
|
–
|
Mléčné výrobky s výjimkou sýrů
|
300
|
300
|
2,5
|
3
|
15
|
15
|
Sýry
|
600
|
1000
|
10
|
18-20
|
15
|
15
|
Mléčné tuky
|
500
|
1000
|
30
|
30
|
–
|
–
|
Mlékařské listy, 2009, č. 132, s. 23-26