Bezpečnost potravin

Souvislost disbalance železa s Parkinsonovou chorobou

Vydáno: 7. 11. 2004
Autor:

Příliš velký příjem železa formou multivitaminů a suplementů železa, ale i příliš nízký příjem může hrát významnou roli ve zvyšování rizika vzniku Parkinsonovy choroby.

Výzkum prováděný pracovníky z Florida State University ukázal, že příliš velký, resp. příliš nízký příjem železa může hrát významnou roli ve zvyšování rizika vzniku Parkinsonovy choroby. Nejnovější animální studie poprvé prokázala, že deficit a toxicita železa jsou spojeny se suicidou specifických genů a neuronů, která vede k nedostatku dopaminu odpovědného za rozvoj Parkinsonovy choroby. Parkinsonova choroba je degenerativní stav ovlivňující pohyb a rovnováhu, který každoročně postihuje více než jeden milion Američanů. Očekává se, že u stárnoucí populace se výskyt choroby bude nadále zvyšovat. V rámci prováděného výzkumu, zveřejněného v časopisu Experimental Neurology, byly zdravým pokusným myším, resp. myším s rizikem této choroby podávány různě velké dávky železa. Vysoké hladiny železa vyvolávaly symptomy Parkinsonovy choroby i u zdravých myší bez zjevných rizikových faktorů pro tuto chorobu a u myší s již diagnostikovanou chorobou urychlovaly zhoršování a úmrtí. Na druhé straně nízké hladiny železa oddalovaly rozvoj choroby u myší s rizikovými faktory a zpomalovaly postup choroby u myší již infikovaných. Rovněž ale bylo zjištěno, že deficit železa u zdravých myší bez rizikových faktorů vede ke snižování hladiny dopaminu, který je přenašečem mozkových impulzů řídících rovnováhu a pohyb. Jestliže mozkové buňky nebo neurony odpovědné za transport dopaminu začínají „páchat sebevraždu“ mnohem rychleji než je běžné, hladina dopaminu klesá a dojde k nastartování řetězové reakce, která vede k vypuknutí Parkinsonovy choroby. U lidí, jejichž denní příjem železa ze stravy je vyšší než průměr, a kteří současně užívají jeden nebo více multivitaminů nebo suplementů železa denně je pravděpodobnost vypuknutí Parkinsonovy choroby 2,1krát vyšší než u těch, kteří mají příjem nižší než průměrný a užívají pouze minimum multivitaminů a suplementů železa. Dokud nebude dalšími výzkumy stanovena optimální hladina železa, doporučují výzkumníci, aby spotřebitelé hradili příjem železa pouze z přírodních zdrojů, především z červeného masa, sušeného ovoce, tmavě zelené listové zeleniny, tofu, vařených fazolí nebo pšeničných klíčků a neordinovali si sami suplementy železa multivitaminy bez lékařského doporučení.
http://www.foodnavigator.com