Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Slow Food: šance pro kvalitní potraviny do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Slow Food: šance pro kvalitní potraviny

Vydáno: 19.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Organizace Slow Food vznikla jako reakce na otevírání občerstvovacích zařízení typu "Fast Food".

 Slow Food je mezinárodní nezisková organizace, která vznikla v Itálii z popudu italského novináře Carla Petriniho v roce 1886 jako reakce na otevření prvního „fast food“ občerstvovacího zařízení nadnárodního řetězce McDonald v Itálii v historickém centru Říma. Cílem hnutí, které se spontánně neuvěřitelně rychle rozšířilo po celém světě, bylo vytvořit paralelu k průmyslové velkovýrobě, která degraduje k primitivní konzumaci stejných potravin stejných chutí, ať jste v Římě, Tokiu či Buenos Aires. Klade si za úkol vážit si kultury stravování, podporovat a chránit typické místní produkty, kterým by v rámci globalizace výroby hrozil úplný zánik a zapomenutí.
Myšlenka Slow Foodu se stala pojmem již ve více než stovce zemí a jeho filozofii vyznává stále více následovníků.

Hlavní body filozofie Slow Food:
 
Kvalita potravinářských produktů a restauračních menu v souladu s nejlepšími tradicemi a rozmanitostí místní gastronomie
Čistota -  výroba potravinářských produktů a vaření jídel bez použití škodlivých aditiv a s ohledem na dodržování ekologických zásad a zachování diverzity přírodních rostlinných a živočišných druhů.
Podpora využití dostupných domácích produktů a zamezení dovozu potravin, které lze vypěstovat na domácí půdě. Snižování ekologické zátěže spojené s dopravou potravin z jednoho konce světa na druhý.
Férovost -  spravedlivá cena za kvalitní potravinářské produkty pro výrobce i zpracovatele. Prosazování co nejkratšího obchodního řetězce výrobce-zpracovatel.

Více informací na: Slow Food Prague 

Pekař cukrář, IXX, 2009, č.1, s.30-31

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021