Sledování příjmu patulinu v Rakousku
Zatížení obyvatel patulinem ze šťáv je podstatně nižší než odpovídá denní tolerovatelné hodnotě 0,4 μg/kg tělesné hmotnosti.
Podle nařízení 1881/2006/ES je pro jablečné šťávy, nektary a fermentované jablečné výrobky stanoven limit pro patulin 50 μg/kg. Pro tuhé výrobky z jablek určené k přímé spotřebě jako kompoty či dřeně, platí limit 25 μg/kg, pro výrobky určené kojencům 10 μg/kg.
V období 2003 – 2007 bylo v Rakousku analyzováno z hlediska přítomnosti patulinu 164 vzorků ovocných šťáv a 70 kojeneckých příloh. V jablečných šťávách byl patulin zjištěn v 38 %, v hroznových v 24 %. Na rozdíl od tohoto poměrně četného výskytu, nebyl patulin prokázán v 97 % kojeneckých výrobků. Maximální zjištěné hodnoty byly v jablečných šťávách 58,4, v hroznových šťávách 44,0 a kojeneckých příkrmech 3 μg/kg. Průměrné hodnoty byly 6,2, 4,3 a 0,8 μg/kg.
Bylo provedeno šetření ohledně expozice spotřebitelů s průměrnou nebo vysokou spotřebou šťáv (viz údaje v tabulce).
|
|
středně vysoká spotřeba μg/kg
|
vysoká spotřeba
μg/kg
|
předškolní děti
|
jablečná šťáva
hroznová šťáva
|
231
203
|
500
442
|
ženy
|
jablečná šťáva
hroznová šťáva
|
323
167
|
750
250
|
muži
|
jablečná šťáva
hroznová šťáva
|
370
192
|
1000
333
|
kojenci (7 kg) a malé děti (10 kg)
|
jablečná příloha
|
250
|
–
|
Dospělo se k příjmu 0,7 až 6,2 μg/den u předškolních dětí i dospělých. U kojenců a malých dětí byl zjištěn příjem 0,2 až 0,8 μg/den. Zjištěné hodnoty pro všechny uvedené skupiny obyvatel leží hluboko pod tolerovatelným denním příjmem 0,4 μg/kg tělesné hmotnosti.