Bezpečnost potravin

Sladidlo D-tagatóza povoleno

Vydáno: 31. 1. 2006
Autor:

Na žádost firmy Bioresco zastupující Arla foods bylo Poradním výborem pro potraviny a složky nového typu vydáno kladné stanovisko k používání nízkoenergetického nekariogenního monosacharidu vyráběného z laktózy.

Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu ve Velké Británii  ACNFP vydal v prosinci 2005 na základě posouzení rizik kladné stanovisko ke sladidlu D-tagatóza. Členské státy nevznesly ve stanovené lhůtě proti tomuto sladidlu (monosacharid se sladivostí 75 až 92 % sacharózy, nízkoenergetický, nekariogenní) žádné námitky. Sladidlo bylo povoleno na žádost firmy Bioresco jednající jménem společnosti Arla Foods, vyrábějící tuto látku z mléčného cukru laktózy.

Při aplikaci do potravin v množství více než 15 g/porci a do nápojů v množství více než 1 % je nutné zřetelně označit D-tagatózu jako obsaženou složku a uvést varování, že „nadměrná spotřeba může mít laxativní účinek“.

Předpokládá se použití tagatózy do pečiva, nápojů (včetně sycených, šťáv, čajových a kávových nápojů), cukrovinek, tyčinek, polev, mléčné čokolády, snídaňových cereálií, žvýkaček, stolních sladidel a jogurtů.

EU Food Law, 2006, č. 239, s. 21