Bezpečnost potravin

Skotská tradiční tlačenka zařazena mezi nezdravé potraviny

Vydáno: 4. 2. 2006
Autor:

Skotské národní jídlo haggis ze skopového masa bylo vzhledem k vysokému obsahu soli a tuku zařazeno skotskou vládou společně s drůbežími nugetkami a krůtími twizzlers mezi nezdravé pokrmy.

V poslední zprávě vlády byla tradiční skotská tlačenka – haggis–(skotské národní jídlo připravované naplněním dutiny ovčího žaludku směsí rozsekaného skopového masa, srdce, jater, jazyka, apod., cibule, tuku (lůj), ovesné mouky (vločky) a koření. Naplněný žaludek se pevně zaváže a vaří ve vodě po dobu asi 4 hodin. Způsobem přípravy (nikoliv složením a chutí) se podobá naší tlačence. Francouzům tato změť surovin připomínala neuspořádané ptačí hnízdo, a proto mu dali název „agace“ s vyslovované jako „aggass“. Angličané toto slovo v 15. století převzali, ale trochu je pozměnili na „haggis“. Název převzali i samotní Skotové, kteří jídlo do té doby znali pod galským „taegeis“) zařazena společně s drůbežími nugetkami a krůtími twizzlers (pokroutky z krůtího masa rychle opečené na tuku) mezi nezdravé pokrmy. Zpráva s názvem „Nutriční průvodce pro raný věk“ uvádí, že malé děti by měly dostávat maso pouze jednou týdně vzhledem k jeho vysokému obsahu soli a tuku. Proklamované zásady jsou částí rozsáhlé kampaně za zlepšování zdraví školních dětí ve Skotsku. V současné době je Skotsko jednou ze zemí vyspělého světa s nejhorším zdravotním stavem obyvatelstva, kde se muži dožívají průměrného věku pouze 69 let. Proto byla iniciativa skotské vlády, zaměřená na zdravé stravování, zdravotnickou a výživářskou obcí přijata s povděkem. Nové směrnice by měly napomoci odpovědným pracovníkům zařadit veškerá nutriční doporučení do poskytování denní péče zejména pro děti, a zlepšit kvalitu jejich každodenní stravy. Haggis je sice velmi chutný výrobek, ale vzhledem ke značně vysokému obsahu soli a tuku by ho malé děti měly jíst pouze výjimečně. Více informací na adrese:

http://www.fdin.co.uk/news/index.php