Bezpečnost potravin

Situace v hlášení o závadných potravinách v EU

Vydáno: 10. 7. 2006
Autor:

V roce 2005 se v zemích Evropské unie opět zvýšil počet oznámení o zdravotně závadných potravinách. Podle výroční zprávy Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), kterou vydala Evropská komise, je přírůstek zachycených závadných potravin důsledkem aktivnějšího přístupu členských států a zvýšení dovozů potravin.

RASFF dostal 3158 hlášení o rizikových potravinách, zatímco v roce 2004 jich bylo 2588. Podle RASFF, který je nástrojem Unie pro výměnu informací o rizicích v potravinovém řetězci, se počty hlášení zvyšují každým rokem. Je to důsledek aktivnějšího úsilí jednotlivých států, které se častěji obracejí na RASFF, i rozšíření Unie, jež přineslo větší dovoz potravin a více kontrol na hranicích.

 

Oznámení RASFF se týkala především ryb a rybích produktů (20 %), masa (18 %) a koření (11 %). Nejčastějším důvodem oznámení byla přítomnost mykotoxinů nebo mikroorganismů, jako je salmonela. Skoro polovina upozornění se týkala produktů, které byly z hranic EU vráceny.

 

Česká republika byla mezi zeměmi EU na 13. místě se Švédskem, když v roce 2005 oznámila 45 případů potravinových rizik. Nejčastěji byly zjištěny problémy v potravinách z Íránu (474), Číny (249), Turecka (199) a Indie (138). Velký počet oznámení se vztahoval i na země EU jako Španělsko (126) a Německo (115). Jen osm hlášení se týkalo produktů z ČR.

 

 

Zdroj: Agroweb, opr, 4. 7. 06