Bezpečnost potravin

Šíření nádorovky kapustové v řepce je třeba zbrzdit

Vydáno: 11. 7. 2008
Autor:

Náchylnost odrůd hořčice a ředkve olejné, které jsou také hostiteli nádorovky kapustové, byla předmětem výzkumu v Německu.

Regionálně silně rostoucí podíl řepky v osevních postupech podporuje výskyt nádorovky kapustové (Plasmodiophora brassicae). Infekční potenciál také výrazně zvyšuje stoupající pěstování brukvovitých meziplodin jako hořčice nebo ředkve olejné, které jsou hostitelskými rostlinami tohoto patogena.
Pracovníci poradenského centra v Bad Kreuznach prováděli rozsáhlé pokusy zaměřené na náchylnost odrůd hořčice a ředkve olejné. Informace o výsledcích pokusů poskytl Uwe Preiss v Zemědělském týdeníku Hesenska, Porýní-Falcka. Výsledky ukázaly následující:
  • Všech 23 testovaných odrůd hořčice bylo vůči národovce kapustové vysoce náchylných.
  • Mezi testovanými druhy hořčice žluté, hořčice sareptské a hořčice bílé nebyly zjištěny žádné rozdíly.
  • Podstatně lepších výsledků bylo dosaženo u ředkve olejné. Všech 25 testovaných odrůd vykázalo ve srovnání s hořčicí nižší napadení.
Proto pokud je plánováno pěstování brukvovitých meziplodin, měla by být dána přednost ředkvi olejné před hořčicí. Aby se původce v porostech dále nešířil, je třeba věnovat zvýšenou pozornost čištění mechanizace a polní hygieně. Za nejúčinnější je však nadále považován osevní postup se zastoupením většího počtu plodin, v němž se brukvovité plodiny vyskytují v odstupu čtyř let.