Seznam nebezpečných potravin podle nařízení 882/2004/ES
Vydáno: 28. 2. 2008
Autor:
Komise projednává návrh zpřísněných opatření na kontrolu aflatoxinů a dalších škodlivin v produktech z třetích zemí.
Komise projednává návrh na seznam potravin, které mají být předmětem zvýšené hygienické kontroly vzhledem k tomu, že je o nich známo, že znamenají potenciální riziko. Jedná se o opatření, které je v souladu s nařízením EU o dozoru nad potravinami 882/2004/ESn
(viz článek: Seznam nejrizikovějších dovážených živočišných produktů).
Návrh zahrnuje následující položky:
- 100% vyšetřování obsahu kadmia a olova v síranu zinečnatém a oxidu manganatém pro potravinářské a krmivářské účely
- 100% vyšetřování obsahu aflatoxinů v mletých ořeších z Ghany
- 50% vyšetřování obsahu aflatoxinů v koření z Indie (např. chilli, kajenský pepř, paprika, bílý a černý pepř, muškátový ořech, kurkuma a zázvor)
- 25% vyšetřování obsahu barviv Sudan ve všech produktech z chilli, kurkumy a palmového oleje dovážených z třetích zemí
- 50% vyšetřování obsahu reziduí organofosfátových pesticidů na rostlinné produkci z Thajska (např. fazole, lilek a košťáloviny)
- 50% vyšetřování obsahu aflatoxinů v melounu a výrobcích z něho z Nigérie
- 50% vyšetřování obsahu ochratoxinu A v rozinkách z Uzbekistánu
- 20% vyšetřování obsahu aflatoxinů v rýži basmati z Indie a Pakistánu
Komise předpokládá, že návrh nařízení bude odsouhlasen členskými státy v červnu 2008 a že budou doplněna i ustanovení o nákladech na kontrolu.
EU Food Law, 333, 2008, s. 14