Bezpečnost potravin

Sarkosporidie u prasat

Vydáno: 22. 6. 2008
Autor:

Konzumací nedostatečně tepelně upravených masných výrobků a masa infikovaných prasat může dojít k alimentární nákaze sarkosporidiemi.

 Výsledky několika studií mapujících sarkosporidiové infekce u prasat prokázaly, že prasata (zejména z volnéhom chovu) mohou být silně infikována sarkosporidiemi. 
 
Sarkosporidie (starší název svalovky) jsou prvoci patřící do kmene Apicomplexa, čeledi Sarcocystidae. Jsou to vícehostitelské kokcidie různých obratlovců. Finální hostitel, v něm probíhá sexuální část životního cyklu, se nakazí pozřením cyst obsažených ve tkáni infikovaného mezihostitele. Ve střevě vznikající oocysty odcházejí s trusem hostitele do vnějšího prostředí, kde zůstávají infekční měsíce až roky. S kontaminovanou potravou se dostanou do střeva, dále do jeho vnitřních orgánů a nakonec do svaloviny.
Z tohoto důvodu odborníci ze Spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR) při hodnocení sarkosporidiových infekcí u prasat zohlednili i význam sarkosporidiových infekcí u lidí. Výsledkem analýzy bylo, že se infikované vepřové maso může stát zdrojem nákazy pro lidskou populaci prostřednictvím konzumace syrového masa a uzenin vyrobených ze syrového masa. Případové zprávy k výskytu sarkosporidiózy u lidí v Německu jsou sporadické, protože toto onemocnění nepodléhá ohlašovací povinnosti a výskyt klinických symptomů koreluje s infekční dávkou. Pokud proběhne u člověka jen slabá infekce bez manifestace klinických příznaků, vede konzumace syrového masa prasat silně kontaminovaných sarkosporidemi (S. suihominis) po 6-12 hodinách k nevolnosti, zvracení, oběhovým obtížím a průjmu. Tyto obtíže v průběhu 1 až 2 dnů vymizí.
Jako prevenční opatření BfR doporučuje dostatečné tepelné ošetření masa a masných produktů před spotřebou nebo zmrazování minimálně po dobu tří dnů při teplotě mínus 20 stupňů.  
BfR: Freilandschweine häufig mit Sarkosporidien infiziert. Fleisch unbedingt erhitzen. [cit. 2008-06-17],