Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rybí želatina zabraňuje vysychání zmrazených potravin do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Rybí želatina zabraňuje vysychání zmrazených potravin

Vydáno: 29.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Průhledné jedlé povlaky z rybí želatiny mohou být novým způsobem jak zamezit odpařování vlhkosti ze zmrazených potravin a uchovat v plné míře jejich původní chuť a texturu.
Výzkum prováděný pracovníky amerického ministerstva zemědělství (USDA) naznačuje, že neviditelné jedlé povlaky z rybí želatiny na povrchu výrobku mohou být novým způsobem jak zamezit odpařování vlhkosti ze zmrazených potravin a uchovat v plné míře jejich chuťové a texturální vlastnosti. Zmrazené potraviny si uchovávají původní kvalitu v případě, že obsahují odpovídající, správné množství vlhkosti – ani více, ani méně. Při zmrazování potraviny ale může docházet ke ztrátě vlhkosti, která následně způsobuje zhoršení její kvality. Tenká, průhledná vrstvička z želatiny extrahované ze stříbřité kůže mořských ryb jako je aljašská treska, nanesená na povrch zmrazované potraviny může tomuto jevu zabránit. Jedlé povlaky, které vypadají jako běžné průhledné plastové obaly, nemají ani rybí chuť, ani aroma. Používání rybí želatiny pro účely balení není nová myšlenka, ovšem studie USDA je zřejmě první, která konstatovala a potvrdila bariérové vlastnosti želatiny z aljašské tresky při balení zmrazených potravin. V laboratorních testech bylo potvrzeno, že rybí želatina je mnohem účinnější bariérou proti kyslíku a nežádoucí vlhkosti než fólie tradičně vyráběné z vepřových a hovězích kůží. Rybí želatina je nadto přijatelná pro košer a halal potraviny, zatímco hovězí a vepřová nikoliv. Mimo výrobu nejrůznějších fólií a povlaků je rybí želatina vhodná jako alternativa tradiční želatiny používané jako ingredience v některých zmrazených potravinách. Rybí kůže, které jsou odpadem při zpracovávání tresek a dalších mořských ryb se běžně drtí a vysypávají do moře nebo se zpracovávají na méně kvalitní krmiva pro ryby. Želatinové povlaky zmrazených potravin by mohly být lukrativní a životnímu prostředí přátelské alternativy uvedených způsobů likvidace rybích kůží.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76042-gelatin-frozen-plastic  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018