Bezpečnost potravin

Rybí moučka v mléčných náhražkách

Vydáno: 29. 10. 2008
Autor:

Vědci v současné době pracují na vývoji metod k odlišení původu živočišných mouček a zjištění prahových hodnot bílkovin živočišného původu v krmivech pro hospodářská zvířata.

(ZMP) – Od poloviny měsíce října je v EU povoleno použití rybí moučky při výrobě mléčných krmných náhražek pro telata a jehňata. Příslušná právní úprava byla uveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie.
 
V návaznosti na další používání bílkovin živočišného původu v krmivech, které bylo zakázáno v souvislosti s krizí BSE, pracují vědci v současné době, podle zprávy Evropské komise, na vývoji specifických testovacích metod, pomocí nichž by bylo možné odlišit např. živočišnou moučku z drůbeže od živočišné moučky z prasat.
 
Kromě toho jsou vyvíjeny další metody, s jejichž pomocí bude možné zjistit prahové hodnoty bílkovin živočišného původu v krmivech. První výsledky je možné očekávat na konci letošního roku, formální návrh Komise pak ne dřív než v polovině roku 2009. Za každou cenu by se mělo zabránit možnosti kanibalismu, např. aby nebyla nosnicím předkládána drůbeží moučka. 
 
Fischmehl in MIlchaustauschern
[cit. 2008-10-28], www.animal-health-online.de