Bezpečnost potravin

Různý obsah soli v potravinách ve světě

Vydáno: 7. 9. 2009
Autor:

Podle porovnání provedeného World Action on Salt and Health se liší obsah soli u výrobků stejných značek v různých zemích.

Nejnovější průzkum společenství World Action on Salt and Health (WASH) – "New Research reveals huge differences in salt contents in global brands" ukazuje na velmi rozdílný obsah soli v obdobných výrobcích v různých zemích. WASH bylo založeno v r. 2005 s cílem působit především na velké světové výrobce, aby snižovali obsah soli v potravinách. V současné době Wash sdružuje 375 členů z 80 zemí. Při porovnání údajů o složení 260 výrobků uváděných na webech společností McDonald, Nestlé, Kellogg, Burger King či Subway (byly zjištěny rozdílné hodnoty v různých částech světa.
Obsah soli v UK se pohyboval ve vyšších hladinách, v USA byly hodnoty někde uprostřed. Kukuřičné lupínky Kellogg´s prodávané na Středním východě obsahovaly 2,8 g soli/100 g, zatímco v Kanadě 1,833 g a v USA 1,786 g. Výrazně slanější hamburgery Double Whopper od Burger King byly zjištěny v Brazílii (0,974 g/porci), v USA 0,729 g, v UK 0,615 g.
Food Business News, 5, 2009, č. 12, s. 13