Bezpečnost potravin

Roztoči v potravinách a alergie

Vydáno: 6. 6. 2001
Autor:

cereální výrobky, sýry, alergeny roztočů jako chemické kontaminanty, limit roztočů ve výrobcích

Problémy, které způsobují roztoči obsažení v domácím prachu, jsou již poměrně dobře známy. U citlivých jedinců dochází ke zdravotním obtížím, pokud je vdechují nebo se s nimi dostávají do kontaktu prostřednictvím pokožky.
Roztoči však mohou být obsaženi také v některých potravinách, především na bázi obilovin a v sýrech. Studie provedené v USA, Španělsku, Itálii a Japonsku ukazují, že po konzumaci velkého množství roztočů z potravin může dojít k vážným alergickým reakcím. Úřad pro potraviny a léky v USA proto zařadil roztoče obsažené v potravinách do kategorie I, tzn. s největším rizikem pro zdraví. Vzhledem k jejich alergenům, které ohrožují zdraví, byli roztoči zařazeni na seznam „chemických“ kontaminantů a ne „biologických“. Podle studie provedené ve Velké Británii obsahovalo roztoče 20 % testovaných potravin vyrobených z obilovin. Některé země již stanovily, jaký maximální počet roztočů smí být obsažen v jednom gramu potravin, např. USA/Itálie – 1,5, Francie – 1, Belgie nepovoluje žádného.
The European Food & Drink Review, 2001, Spring, s.58–61