Bezpečnost potravin

Rozpory ohledně sloučenin chlóru při oplachování drůbeže

Vydáno: 19. 1. 2009
Autor:

Komise předkládá opakovaně návrh na schválení antimikrobiálních roztoků při omývání jatečných těl drůbeže kvůli odstranění bariéry dovozu z USA.

Komise předložila 30. října 2008 nový návrh týkající se použití antimikrobiálních roztoků při omývání jatečných těl drůbeže. Jedná se o oxid chloričitý, kyselý chloritan sodný, fosforečnan sodný a peroxikyseliny. Prostředky mohou být použity jen jednotlivě, po jejich aplikaci musí dojít k opláchnutí vodou a na výrobku musí být uvedeno „ošetřeno antimikrobiálními látkami“ nebo „chemicky dekontaminováno“.
Proti původnímu návrhu Komise,  který byl velmi podobný, hlasovala většina členů Stálého výboru pro potraviny (SCFCAH, zpráva z 23. 6. 2008).
Naopak podle názoru britského Úřadu pro potravinové standardy (FSA) z září 2008 by aplikace antimikrobiálních látek snížila kontaminaci kampylobakterem.
Spotřebitelské skupiny jsou proti povolení antimikrobiálních látek kvůli tomu, že opatření umožní zastírat vady masa.
Antimikrobiální látky jsou k tomuto účelu povoleny v USA a Komise se obává obchodní války v případě pokračování blokády dovozu takto ošetřené drůbeže do EU.
EU Food Law, 2008, č. 370, s.21-22
Další informace