Bezpečnost potravin

Rozlišení ryb podle obsahu rtuti

Vydáno: 22. 7. 2001
Autor:

nadměrný obsah metylrtuti, nebezpečí pro těhotné ženy, USA

Konzumace ryb je obzvlášť v těhotenství důležitá kvůli obsahu bílkovin, n-3mastných kyselin, vitaminu D a dalších živin. Dvě americké společnosti  hájící zájmy spotřebitelů „Pracovní skupina pro životní prostředí“ (EWG) a „Skupina pro výzkum ve veřejném zájmu“ (USPIRG) stanovovaly rtuť v 65 000 vzorcích (asi 100 druhů ryb). Průzkum ukázal, že asi 25 % žen, které ve své stravě během těhotenství konzumují podle doporučení FDA asi 240 g ryb týdně, vystavilo své dosud nenarozené děti po dobu nejméně jednoho měsíce těhotenství  dávkám metylrtuti, která je o 5,8 μg/kg vyšší než bezpečná dávka stanovená Národní akademií věd.
Za bezpečné mořské produkty byly určeny: chovaný pstruh nebo sumec, garnát, platýs ulovený v létě, pacifický losos, středoatlantický modrý krab a treska skvrnitá. Vedle toho je vyjmenována skupina ryb, jejichž konzumace by se měla omezit.Další skupinu tvoří ryby, které by těhotné ženy neměly konzumovat vůbec. Sem patří např.
žralok, mečoun , královské makrely, tuňákové steaky, mořský okoun, ústřice z golfského pobřeží, platýs obrovský a štiky. Vystavení plodu působení rtuti může mít za následek poškození vývoje mozku v důsledku násobení a migrace buněk a dalších faktorů. Zpráva vyburcovala kongres k vytvoření národního monitorovacího systému sledujícího vystavení obyvatel rtuti a negativní zdravotní dopady.Zprávu lze najít zde
World Food Regulation Review, 10, 2001, č. 12, s. 14