Rozdíly v obsahu trans-tuků
Smažené kuřecí nugety, hranolky a lupínky mohou při zvolení kvalitnějšího tuku ke smažení obsahovat méně trans- a nasycených tuků.
Dánští výzkumníci testovali v r. 2004 a 2005 z hlediska obsahu trans-mastných kyselin kuřecí nugety od Mc Donald, smažená křidélka od KFC a hranolky z obou řetězců. Vzorky byly odebrány v různých zemích a výsledky byly značně rozdílné.
V New Yorku obsahovala porce kuřecích nuget a hranolků 10 g trans-mastných kyselin, ve Španělsku, Rusku a ČR 3 g a v Dánsku, kde je pro trans-mastné kyseliny stanoven limit, bylo zjištěno 0,33 %.
V KFC v Polsku a Maďarsku obsahovala velká porce křidélek s hranolky 19 g, zatímco v New Yorku 5,5 g, v Německu, Rusku, Dánsku a Skotsku jen 1 g.
Velká porce hranolků u Mc Donald v New Yorku obsahovala o 30 % více trans-tuků než taková porce v Atlantě.
Je zřejmé, že důvodem vysokých hodnot jsou použité částečně hydrogenované rostlinné tuky, které jsou levnější. Podle výzkumníků by proto snížení bylo snadno možné.
Nizozemský Úřad pro potraviny nechal analyzovat složení tuků u 25 vzorků bramborových lupínků, přičemž byl zjištěn obsah méně než 1 % trans-tuků. To je značný rozdíl proti údajům z nutriční databáze Nizozemského centra pro výživu. Průměrný obsah hydrogenovaných tuků byl 13 %. Ukazuje se, že výběrem vhodných tuků by bylo možno vyrábět lupínky s nižším obsahem trans-tuků i nasycených tuků.