Bezpečnost potravin

Rozčilení výrobců v SRN ohledně akrylamidu

Vydáno: 13. 6. 2002
Autor:

zpochybňování výsledků, vlastní výzkum Svazu německých cukrovinkářů

V potravinářství nastala po zveřejnění zprávy o akrylamidu v tepelně upravených, tzn. fritovaných, pečených nebo smažených potravinách nejistota, jak se má reagovat. Výrobci ujišťují, že není žádný důvod ke stahování výrobků. Rozčileni jsou výrobci značkového zboží, na které článek v časopisu Plusminus především poukazoval. Po zveřejnění švédských výsledků došli i výzkumníci Berlínského výzkumného ústavu k podobným údajům ohledně zvýšeného podílu akrylamidu v tepelně ošetřených potravinách. Diskutuje se o tom, do jaké míry jsou výsledky správné a Svaz německých cukrovinkářů se rozhodl investovat značné prostředky do vlastního výzkumu. Podle Svazu pro potravinové právo a spotřebitele se vychází z toho, že akrylamid se tvoří při vysokých teplotách při zpracování potravin obsahujících škrob. O zdravotních rizikách není nic konkrétního známo. Zúčastnění se shodli s úřady na jednotném postupu. V souvislosti s tím je prezentace výsledků jednotlivých laboratoří nezodpovědná. Podle ministryně R. Künast se nejedná o žádný potravinářský skandál.
Lebensm. Ztg., 2002, č. 23, s. 18