Bezpečnost potravin

Riziko nebo prospěch z konzumace lososa?

Vydáno: 6. 11. 2005
Autor:

V USA provedli kvantitativní analýzu prospěchu a rizika z konzumace lososa chovaného na farmách a volně žijícího.

Výzkumníci z Cornell University provedli analýzu prospěchu a rizika z konzumace atlantického lososa chovaného na farmách a volně žijícího pacifického lososa. Došli k závěru, že ačkoliv je poměr prospěchu (z obsahu n-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, EPA a DHA) k riziku (z karcinogenních látek) významně vyšší u volně žijícího pacifického lososa než u atlantického lososa na farmách posuzovaného jako jedna skupina, existují některé podskupiny lososa chovaného na farmách, které mají tento poměr stejný jako volně žijící losos. Více informací je k dispozici v časopise Journal of Nutrition (J. Nutr. 135:2639–2643, November 2005).

 

Zpráva IFT z 3. 11. 2005

 

Pozn.: Rozdíl mezi atlantickým a pacifickým lososem