Bezpečnost potravin

Resorcinol jako potravinářské aditivum

Vydáno: 25. 1. 2010
Autor:

Stanovisko EFSA k použití resorcinolu při zpracování garnátů (zamezení hnědnutí).

Evropská komise požádala Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–ANS), aby vypracoval vědecké stanovisko k bezpečnosti resorcinolu, pokud se použije jako antioxidant při zpracování korýšů.
Resorcinol je specifický inhibitor polyfenoloxidázy. Působí jako prostředek, který zamezuje hnědnutí u čerstvých, zmrazených a hlubokozmrazených korýšů. Pro použití byl navržen přípravek, který obsahuje minimálně 99,5 % resorcinolu a méně než 0,3 % kyseliny citronové nebo askorbové.
Žadatel navrhl, aby se garnáti ponořovali do roztoku, který obsahuje v litru 5–7 g resorcinolu, a aby doba ponoření činila 4–5 minut. Po této době se zjišťoval resorcinol, který byl následující:
* syroví garnáti (celý produkt): 120 mg/kg,
* jedlé části syrových garnátů: 30 mg/kg,
* jedlé části tepelně opracovaných garnátů: 15 mg/kg.

Resorcinol se rychle absorbuje v trávicím traktu, metabolizuje se a vylučuje močí. Nebyla zjištěna jeho akumulace v těle.
Panel ANS posuzoval různé formy toxicity, vyhodnocoval různé modely příjmu resorcinolu. Následně byl stanoven denní akceptovatelný příjem resorcinolu, a to ve výši 0,12 mg/kg tělesné hmotnosti.
 
Na základě všech dostupných údajů panel došel k závěru, že použití resorcinolu žadatel navrhl pro všechny korýše, avšak experimentální data poskytl pouze pro garnáty. Současné hodnocení panelem ANS se proto týká pouze použití resorcinolu na syrové garnáty. Pokud by vzniknl požadavek na další použití resorcinolu, měl by se znovu posoudit jeho dietetický příjem. Stanovisko EFSA–ANS je v příloze.
 
 
Zdroj: EFSA