Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Regulace bolesti břicha a střev pomocí probiotika do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Regulace bolesti břicha a střev pomocí probiotika

Vydáno: 14.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Poprvé byly u probiotika zjištěny analgetické účinky podobající se účinkům morfia.
Výzkumníci z Inserm (Francouzského národního ústavu zdraví a výzkumu v medicíně) společně s firmou Danisco uveřejnili výsledky studie, která poprvé demonstruje, že orální aplikace Lactobacillus acidophilus NCFM™ vykazuje ve střevech analgetické účinky podobající se účinkům morfia.
Uvedené výsledky (patentované firmou Danisco) vedou k domněnce, že mikrobiologie střevního traktu ovlivňuje vnímání viscerální (týkající se útrobního orgánu) bolesti a otevírá nové možnosti léčby bolesti břicha a syndromu dráždivého tračníku (IBS) pomocí specifického probiotického kmene.
NCFM™ je registrovaná obchodní značka North Carolina State University, přičemž celosvětová obchodní práva byla udělena firmě Danisco.
Jestliže se buňky epitelu střev dostanou do kontaktu s různými mléčnými bakteriemi, Lactobacillus acidophilus NCFM™ indukuje značnou expresi receptoru pro opioidy (MOR) a receptorů typu 2 pro kanabinoidy (CB2). To vede k předpokladu, že aplikace NCFM™ by umožňovala při vážných patologiích gastrointestinálního traktu snížit dávky morfia, čímž by došlo ke zmírnění souvisejících vedlejších účinků.
Firma Danisco prodává Lactobacillus acidophilus NCFM™ pod názvem HOWARU™. Jde o jeden z nejvíce testovaných probiotických kmenů na světě. Vzhledem k výše uvedeným zjištěním firma Danisco plánuje s vybranými partnery z oblasti farmaceutického průmyslu, průmyslu doplňků stravy a potravin vyvinout HOWARU™ Dophilus v nových komerčních aplikacích.
Lactobacillus acidophilus ve výrobku HOWARU™ Dophilus má vynikající schopnost přežít průchod trávicím traktem a přilnout ke střevní mukóze. Je to jediný komerční Lactobacillus acidophilus, u kterého byl plně rozluštěn genom.
Bolestí břicha nebo střev trpí populace na celém světě. Podle WHO 10–20 % dospělých osob, zvláště žen, má funkční poruchy střev a IBS.
 
Food Australia 59, 2007, č. 6, s. 229
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018