Bezpečnost potravin

Pyrrolizidinové alkaloidy ve vyšších rostlinách: toxicita kostivalu

Vydáno: 1. 4. 2001
Autor:

fytochemikálie v kostivalu, toxické účinky pyrrolizidinových alkaloidů, farmakologické účinky kostivalu

Obliba bylin a výrobků na bázi bylin zaznamenává v posledních letech značný nárůst. Ve vyspělých zemích se mohutně rozvíjí průmysl přírodních produktů s kladnými zdravotními účinky. Pyrrolizidinové alkaloidy (PA) tvoří skupinu fytochemikálií ve více než 350 rostlinných druzích. Řada alkaloidů má důležité farmakologické účinky, některé však vykazují vážné toxické účinky. Konzumace rostlin obsahujících tyto alkaloidy se dává do souvislosti se závažným onemocněním ledvin, vznikem rakoviny a onemocnění plic. Kostival (Symphytum officinale) je velmi běžná bylina, která se konzumuje v řadě zemí po celém světě, a to již od 15. století. Moderní bylinkáři si cení kostivalu především pro jeho schopnost hojit rány. Kostival však má řadu dalších účinků: analgetický, svíravý, tišicí, zamezuje krvácení. Dosud bylo identifikováno asi 180 různých PA, z toho jich bylo 19 izolováno z kostivalu. Ačkoliv se PA tradičně považují za toxické, je třeba rozlišovat mezi PA s nasycenou a nenasycenou kruhovou strukturou. Pro toxicitu PA je zapotřebí nenasycená kruhová struktura. V kostivalu bylo zjištěno 14 netoxických a 5 toxických PA (hepatogenní, mutagenní, karcinogenní účinky). Toxické PA se vyskytují v různých koncentracích v celé rostlině kostivalu, nejvíce však v kořenech. Mezi další fytochemikálie kostivalu s důležitými farmakologickými a toxikologickými účinky patří: alantoin, kávová kyselina, karoten, rozmarinová kyselina, třísloviny, triterpeny (fytosteroly a steroidní saponiny), mastné kyseliny (18:3n-3) a cukry (slizy a gumy).
Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 3, 2000, č. 1, s. 87–96